1970 – 2020 De Wijngaard

Al 50 jaar staat er in de prachtige bossen van Bosch en Duin een mooi verpleeghuis. Dit jaar viert De Wijngaard haar 50e verjaardag en daarom kijken we terug naar de 50 “vervlogen” jaren…

De Wijngaard, Gereformeerd Centrum voor Verpleging en Reactivering, wordt op 3 oktober 1970 onofficieel in gebruik genomen, een paar dagen later, op 5 oktober komen de eerste patiënten-huisgenoten. De officiële opening is ruim een half jaar later op 21 mei 1971.

Eind jaren zestig zijn de gereformeerde kerken (vrijgemaakt) gaan zoeken naar de mogelijkheden om een verpleeghuis te bouwen in het midden van het land. Die plek kwam er. Toen nog Huis ter Heide, later is dit veranderd in Bosch en Duin. De Wijngaard is gebouwd op de plek waar de villa van familie Mees stond. De prachtige lindeboom die de familie in de tuin had, staat er nu nog steeds en kunt u bewonderen bij de hoofdingang van De Wijngaard.

De Wijngaard heeft een landelijke karakter. Uit heel Nederland komen mensen in de Wijngaard wonen. Hierdoor ontstaat de vraag of de bewoners ook betrokken waren bij Huis ter Heide? Drie medewerkers van het eerste uur gaan hier met elkaar over in gesprek.

Hoe is het gegaan in al die jaren?

Naast De Wijngaard is er nog een verpleeghuis aan de Duinweg, “In de Dennen”.  Daar is als snel goed contact mee. Zo verzorgen ze samen de opleiding tot ziekenverzorging. Om de buurt beter te leren kennen worden er een aantal open dagen georganiseerd, daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt en zo ontstaan ook de eerste verbindingen met de buurt. Een buurman van de Populierenlaan komt een aantal keer per week het restafval van het eten ophalen om aan zijn dieren te voeren. Als snel zoeken buurtgenoten een plek voor hun moeder en wordt ze spoedig opgenomen in De Wijngaard. Ook komt er snel een aanbod om bewoners van De Wijngaard te bezoeken, naast de bezoeken in De Wijngaard gaan ze ook in de buurt op bezoek. Het eerste contact is gelegd en we leren elkaar al een beetje kennen.

Het eerste lustrum laten we niet stilletjes voorbij gaan maar vieren we met een feest. De heer Quibert van de wijnhandel aan de Spoorlaan verkoopt aan alle Wijngaardeniers een fles druivensap met daarop een origineel Wijngaardetiket. We werken graag met hen samen en gaan dan ook regelmatig bij ze op bezoek.

De Wijngaard wordt steeds bekender.

Bewoners en medewerkers wandelen regelmatig door de buurt onder andere naar het tennisveld en snoepen daar van een lekker ijsje. Kortom we vermaken ons goed in Bosch en Duin. We ontdekken steeds meer mooie plekken zoals een gezellig uitje naar Park Rodrichem, waar we met elkaar genieten van koffie en een stroopwafel. Een ander favoriet uitje bij mooi weer is picknicken bij de vijver bij het witte kerkje.

In het voorjaar, als de sneeuwklokjes en de narcissen bloeien, komt mevrouw Lampe van de Duinweg ons mooie boeketjes brengen. De familie Lampe stelt hun grote tuin met meer dan 100 verschillende naaldbomen en met goede wandelpaden voor ons open. We mogen daar heerlijk wandelen en genieten van de natuur. In de zomer maken we daar veel uitstapjes naar toe. We drinken er koffie, puzzelen wat met elkaar en doen leuke activiteiten. We genieten van verse broodjes die speciaal door de keukenmedewerkers naar de tuin worden gebracht. Mooie momenten, een echt uitje zo om de hoek. Wat hebben we daarvan met elkaar genoten.

Vliegbasis Soesterberg en De Wijngaard

De vliegbasis Soesterberg is bang dat we last hebben van geluidshinder. Daarom verrassen ze ons een paar keer met een prachtig cadeau. Bijvoorbeeld de provincievlaggen en fotoboeken van het hele land. Ook worden we uitgenodigd om naar het vliegveld te komen en mogen daar genieten van allerlei “vliegcapriolen”. Voor deze uitstapjes hadden we vervoer nodig. We huurden daarom een militaire bus uit Doorn voor slechts 24 cent per kilometer.

Begin november belt iemand van Christophorus ons met de vraag: of ze bij ons op 11 november Sint- Maarten met lampions mogen komen vieren? Daar zeggen we natuurlijk geen nee tegen. Er komen 2 groepen bewoners van De Wijngaard voor in aanmerking. We doen alle voorbereidingen en zorgen dat er voldoende eten en drinken is. We zijn klaar voor de ontvangst en kijken uit naar een gezellige avond. Wat we niet wisten, is dat de bewoners van Christophorus het lekkers bij ons kwam brengen. Ons snoep blijft dus op de afdelingen. Een lesje geleerd: zij geven weg en wij mij mogen ontvangen. De geschiedenis van 11 november is dat Sint-Maarten een stuk van zijn mantel snijdt en deze weg geeft. Een voorbeeld van een letterlijke mantelzorger dus.

De Wijngaard staat op een mooi groot terrein. Er komt dan ook een flamingoparkje. Helaas wordt deze ook bezocht door rondlopende vossen. Twee flamingo’s overleven het helaas niet. Naast de flamingo’s zijn er nog meer dieren op het terrein van de Wijngaard. Een hertenkamp, op de plek waar vroeger de villa “In de Dennen” stond, dit brengt ook veel gezelligheid. In de zomer wordt dat uitgebreid met kippen en konijnen. We vragen ons nog steeds af wie die uitbreiding organiseerde…. Iemand uit de buurt misschien?

Daarnaast zijn er regelmatig verschillende activiteiten zoals een schilderijenexpositie door een bewoonster van Alto Vista. En natuurlijk ook het stembureau. Iedere verkiezing kan heel Bosch en Duin in de Wijngaard komen stemmen.

Hoe is de Wijngaard veranderd?

In de afgelopen 50 jaar is er veel veranderd. We beginnen met 96 bewoners en groeien door naar 228 plaatsen. Uiteindelijk wordt het aantal plekken teruggebracht naar 160. Daardoor krijgt iedereen een eigen kamer. De afdelingen worden kleinschalige woongroepen met huiskamers voor 8 bewoners met een keukentje voor onder andere koffie en thee. Waar eerst de mooiste plek van het huis voor de kantoren waren, zijn die nu ergens anders in het gebouw. Op de plek van de voormalige kantoren is nu een prachtige Brasserie, waar mensen dagelijks genieten van een lekker kopje koffie, iets lekkers of een verse warme maaltijd. Bovendien zijn er geregeld mooie exposities in de hal en in de gang. U bent van harte welkom!

Over de verpleging en verzorging hebben we niets verteld. Nu en 50 jaar geleden doet iedereen enorm zijn best. Mensen die opgenomen moeten worden, bieden we een goed verblijf, met professionele en liefdevolle zorg. We kijken bij iedere cliënt wat hij of zij nodig heeft. Er is uitgebreid ruimte voor verschillende gezellige activiteiten, waaraan veel plezier beleefd wordt.

Wilt u meer over De Wijngaard weten, loop gerust eens binnen.

Wij hopen dat dit verpleeghuis, wat allang niet meer het landelijke karakter van het begin heeft, nog heel veel jaren haar christelijke identiteit mag uitdragen. Dat heel veel mensen onze liefdevolle zorg mogen ervaren. En dat het de goede naam die het heeft mag blijven behouden in de mooie omgeving van Bosch en Duin.

 

De Wijngaard – coronatijd

Dit artikel gaat over de afgelopen 50 jaar. Op dit moment doen we er alles aan het coronavirus buiten de deur te houden. Als u op bezoek wilt komen dan kan dat, maar moet u zich wel vooraf even melden. Wilt u de actuele situatie over de Wijngaard in coronatijd weten, houdt dan de website www.accoladezorg.nl in de gaten.